040 536 5951 hietsu@juhahietanen.fi

18

marraskuu 2016

Suomalaiset sadut, fantasiat ja nuortenjännärit ovat nyt huikeassa nosteessa maailmalla. Käännössopimusten lisäksi kaupaksi menevät nyt elokuvaoikeudet. Se saattaa merkitä todellista maailmanlaajuista läpimurtoa.

Maria Turtschaninoffin, Salla Simukan ja Tuutikki Tolosen huiman kysynnän taustalla on yksi yhteinen nimittäjä – heidän agenttinsa Elina Ahbäck Literary Agency.

Tuorein uutinen menestysten sarjassa on, että englantilainen Film4 on ostanut Maria Turtschaninoffin nuortenkirjan Maresin elokuvaoikeudet. Kaikki on tapahtunut nopeasti: teoksen englanninnos ilmestyi vuoden alussa.

Film4 tunnetaan mm. Oscar-voittajista Slumdog Millionaire ja 12 Years a Slave. Menestysmahdollisuudet ovat siis olemassa.

Mörkövahdin ja Lumikin tähtäimessä Hollywood

Edellisestä kovan tason uutisesta samalla saralla on alle kaksi viikkoa. Tuutikki Tolosen Mörkövahdin elokuvaoikeudet hankki amerikkalainen tuotantoyhtiö Scott Free Productions. Hanke on vielä kehittelyvaiheessa – ensi vaiheessa haussa on kovan tason käsikirjoittaja.

Lumikki-trilogiallaan jo yli 50 kielialueen maailmanvalloituksen tehneen Salla Simukan elokuvallisesta läpimurrosta kerrottiin jo keväällä. Lumikin elokuvaoikeudet osti tuotantoyhtiö Zero Gravity.

Kaikilla näillä kolmella elokuvahankkeella on tietysti vielä matkaa siihen vaiheeseen, että alunperin kirjallisten hahmojen seikkailuja seurataan popcornia mutustellen. Aikajänne oikeuksien myynnistä elokuvan valmistumiseen on vuosia. Mutta mahdollisuudet ovat todellisia.

Toteutuessaan menestyselokuva moninkertaistaisi myös alkuperäisteoksen merkityksen ja suosion. Erityisesti Tammelle se olisi onnenpotku. Salla Simukan Lumikkitrilogian ja Tuutikki Tolosen Mörkövahdin kustantaja on Tammi, Maria Turtschaninoffin Maresin ruotsinkielisen laitoksen on kustantanut S&S ja suomenkielisen Tammi.

Ällistyttävintä kaikissa näissä kolmessa lasten- ja nuortenkirjailijassa on se, että vielä tällä hetkellä heidät tunnetaan maailmalla kenties paremmin kuin kotimaassa. Kansainvälisen suosion ja menestyksen taustalla on kirjallisuusagentti Elina Ahlbäck, jonka toimiston Elina Ahlbäck Literary Agencyn tallissa on kymmeniä suomalaisia kirjailijoita.

Kirjoittaja Juha Hietanen on riippumaton kirjamies, jonka sydän sykkii hyville tarinoille

Kauden oma kärkiviisikko – toistaiseksi:

Riku Korhonen puolustaa yhä paikkaansa suosikkilistani kärjessä. Tämä viikko ei tuonut muutoksia.

Nämä kuluvana vuonna julkaistut tämän hetken suosikkini ovat aakkosjärjestyksessä.

Millainen on sinun listasi? Vinkkaa minullekin!

Christoffer Carlsson: Salaisuudet, Johnny Kniga

Tommi Kinnunen: Lopotti, WSOY

Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan, WSOY

Peter Sandström: Laudatur, S&S

Antti Tuomainen: Mies joka kuoli, LikePin It on Pinterest

Share This