040 536 5951 hietsu@juhahietanen.fi

25

huhtikuu

Kirja-alan tapahtumat houkuttelevat väkeä kiitettävästi säällä kuin säällä. Ennustus: räntäsade ei estä lukijoita ja kirjailijoita kohtaamasta Näin on kirjat -kiertueen kirjailloissa. Tänään Turussa, huomenna Tampereella, ylihuomenna Helsingissä. Elämyksiä on luvassa – ja nopeimmille todellinen hitti, kirjaämpäri.

Tämän blogin kuvan näppäsin Suomalaisen kirjakaupan Aleksin myymälässä viime lauantaina. Parissa päivän mittaisessa tapahtumassa hiljan on näkynyt se, miten erilaisia ihmisiä kirjat vetävät puoleensa.

Jokaiselle löytyy omansa.

Kuvassani tunnustettu elämäkerturi Panu Rajala kertoo, miten syntyi Eino Leinon elämäkerta Virvatuli (WSOY, 2017). Kuten arvata saattaa, hallitseva hiusten väri on harmaa. Mutta myös meitä nuoreksi itsemme yhä tuntevia oli joukossa paljon.

Pari viikkoa aiemmin jututin samalla näyttämöllä Jari Tervoa. Tupa oli täynnä, ei ihme, Matriarkka (Otava, 2016) oli viime syksyn ja talven myydyimpiä kirjoja. Kirjojen ystävät halusivat kuulla inkeriläisten kohtaloista lisää.

Keskustelun loppupuolella kumpikin meistä hämmästyi siitä, että lavan lähelle liimautui hetki hetkeltä useampia arviolta 10-15 -vuotiaita tyttöjä. Syy ei ollut sittenkään Matriarkassa tai Uutisvuodossa, sillä seuraavaksi haastateltavaksi paljastui 14-vuotias Youtube-tähti Pinkku Pinsku!

Aiheena olivat ns. tubettajan kirjat (mistä tässä iässä ymmärtää harvinaisen vähän), ja tunnelma kuin rocktähden fanitapaamisessa!

Kevään kirjasatoon ja sen monipuolisuuteen on mahdollisuus saada näkö- ja näppituntuma Näin on kirjat -kiertueella: Turussa, Tampereella ja Helsingissä toistakymmentä kustantamoa marssittaa eturivin kirjoilijoita estradille. Tour alkaa Turuust, Hus Lindman Piispankadulla Aurajoen rannalla avaa ovensa klo 16 ja tarinoita riittää klo 21:een asti. Tampereella huomenna näyttämönä on Vooninki Väinö Linnan aukiolla, Helsingissä ylihuomenna Valkoinen sali Aleksanterinkadulla.

Esillä on kymmeniä kirjailijoita, kiinnostavia keskusteluja, kasoittain kirjoja ja muodikkaana täkynä sellainen hitti kuin Kirjaämpäri sadalle nopeimmalle.

Lukeudun itse tilaisuuksien haastattelijakaartiin. Kirjahaastattelun haastavin ja antoisin osa on valmisteluvaihe – kirjan lukeminen, kysymysten miettiminen ja kirjailijan kanssa ajatustenvaihto etukäteen siitä, ollaanko haastattelun teemoista samoilla linjoilla. Kritiikit jätän ammattilaisille, mutta uteliaisuus on paikallaan.

Valmisteluvaihe oli todellinen elämys. Pääsi kurkistamaan historiaan, merkkihenkilön pään sisään, rikoksen taustoihin. Milloin oltiin Afrikassa, milloin Pariisissa tai keskiaikaisessa miljöössä Suomessa.

Oikein odotan, mitä kuulen, kun mikrofoni aukeaa.

Juha Hietanen

Kirjoittaja Juha Hietanen on riippumaton kirjamies, jonka sydän sykkii hyville tarinoille

Kauden oma kärkiviisikko – toistaiseksi:Pin It on Pinterest

Share This