040 536 5951 hietsu@juhahietanen.fi

10

tammikuu 2017

Sunnuntain Hesarissa oli kulttuuritoimittajan ja pian esikoiskirjailijan Jussi Lehmusveden riipaiseva juttukokonaisuus siitä, miten korkealla kaunokirjallisen teoksen julkaisukynnys häämöttää. Kustantamot saavat vuosittain tuhansia suurin toivein rustattuja käsikirjoituksia. Julkaistavaksi tarjonnasta päätyy jokunen promille.

Kustantamojen toiveissa tietysti on löytää kirjoittajia, joilla on sekä sanottavaa että taitoa sanoa. Tekstin ei tarvitsisi olla edes ihan valmis. Mutta sellainen, jota pystyy jalostamaan, tarvittaessa vuosien ajan.

Moni projekti on kaatunut jo aihevalintansa mukana. Kun kannuksensa hankkineet ammattikirjailijat lataavat vuosittain kymmeniä tarinoita pienten ihmisten vastoinkäymisistä, parantumattomista sairauksista, eroista ja tuskasta, niin miten paljon tarvetta on vielä keskentekoisille sepustuksille samoista ahdistuksista.

Huumorille sen sijaan olisi tilausta.

Sen vahvistavat Kirjakauppaliiton kuukausittain julkistamat Mitä Suomi lukee -listat. Kärjen tuntumassa jännityksen ja maailmaa syleilevien kertomusten joukossa ovat viime kuukausina komeilleet Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan hiihtokirja ja Miika Nousiaisen Juurihoito.

Myös dekkarigenren nuolenkärjet Reijo Mäen Hot Dog ja Antti Tuomaisen Mies joka kuoli ovat ammentaneet huumorista. Kuten viime kesänä jopa listakolmokseksi ponkaissut Henriikka Rönkkösen esikoinen Mielikuvituspoikaystävä ja muita sinkkuelämän perusasioita.

Lajityypissä saattaa jopa olla hienoinen tyhjiö. Huovinen on poissa, Paasilinna ei palaa. Hotakainen, Tervo, Raittila ja monet muut kuoliaaksi naurattajat tuntuvat ottaneen tuotannossaan askelen vakavampaan suuntaan.

Kustannusohjelmissa ja myyntilistoissa voisi siis hyvinkin olla uusille humoristeille tilaa. Toivottavasti Jussi Lehmusvesi itse osuu tuohon suoneen. Hänen ensi kuussa julkaistavaa esikoisromaaniaan Vainikkala (Aula & Co) mainostetaan lupaavasti vuoden hauskimpana esikoisena.

Juha Hietanen

Kirjoittaja Juha Hietanen on riippumaton kirjamies, jonka sydän sykkii hyville tarinoillePin It on Pinterest

Share This