040 536 5951 hietsu@juhahietanen.fi

28

lokakuu 2016

Sirkus on saapunut kaupunkiin! Kyllä, kirjamessut ovat täällä taas, täällä Helsingissä, kuten lokakuun lopulla on tapana. Eivätkä vain messut, vaan kaikki, ihan kaikki: päitä kääntävät kirjailijat, kaiken lukeneet kustannusjohtajat tummine silmäpusseineen ja koko lukevan kansan innokkaimmat sivujen kääntäjät.

Helsingin kirjamessuilla suuruuden ekonomia toteutuu ja kasautumisteoria muuttuu lihaksi. Lukijoiden maku on pirstaloitunut jo niin pieniksi siruiksi, ettei yhdenkään Suomen suosituimmista kirjailijoista valovoima yksinään riittäisi kiskaisemaan kuin murto-osan näistä kymmenistätuhansista kävijöistä kotikoloistaan.

Veikkaus: kävijäennätys murskautuu

Kirjamessut on yksi Helsingin Messukeskuksen vuoden ehdottomista vetonauloista. Viime vuosina on kolkuteltu 80.000 pääsylipun kanssa saapuneen kävijän määrää. Viime syksynä haamuraja jäi äärimmäisen niukasti saavuttamatta.

Vaatimaton veikkaus: nyt rima ylittyy reilusti, eikä edes heilu. Perustelu: esillä on ennätysmäisen monipuolinen kattaus, yli tuhat esiintyjää – paitsi lukijoiden kestosuosikkeja, myös lukuisa joukko kansien väliin hypänneitä musiikkimaailman tähtiä Cheekistä JVG:hen. Vain elämää ja monet muut meritoitumispaikat ovat tehneet tehtävänsä.

Tärkeintä on kuitenkin laatu. Messuilla on nyt uusi ohjelmajohtaja, kirjamaailman läpikotaisin tunteva Jan Erola. On kiinnostavaa nähdä, miten hänen visionsa toimii myös käytännössä. Messuohjelmaa selatessa vesi on jo valmiiksi herahtanut kielelle.

Tuloja viivan alle tai lappu luukulle

Kustannusalan konkareille Helsingin kirjamessut ovat aina vuoden kiireisin, työläin, mutta kuulemma myös antoisin viikko. Valmisteluja on tehty jo kuukausien ajan ja nyt on aika viimeistellä aikaansaannokset kaiken kansan koettavaksi. Kirjailijat ja lukijat pääsevät kohtaamaan toisensa, alan ammattilaiset toisensa. Messujen yhteydessä syntyy lukuisia kontakteja ja moni bisnes pääsee idulle. Ei ihme, että hommia painetaan näinä päivinä aamusta pikkutunneille.

“Mistä kaikesta on kyse: kulttuurista, tarinoista, elämyksistä, älyn säihkeestä ja jopa suomen kielen kohtalon kysymyksistä”

Messut ovat alalle elintärkeä tapahtuma – silti vain pieni osa paikalla olevista tahoista nettoaa suoraan tästä sirkuksesta. Kyse on suuren luokan talkoista – ala muistuttaa asiakkailleen, siis lukijoille, mistä kaikesta on kyse: kulttuurista, tarinoista, elämyksistä, älyn säihkeestä ja jopa suomen kielen kohtalon kysymyksistä. Koko alan toive on, että briljanttien keskustelujen ja messuhälinän musiikkiin sekoittuisi myös kassakoneen kilinää ja digitaalista piipitystä. Sen eteen hikeä ovat vuodattaneet monet: kirjailijat, kustantamojen väki, kirjakauppiaat, muut tuikitärkeät alan tekijät.

Siksi katseet ovat sinussa -lukijassa.

Saavu messuille avoimin mielin. Lähde henkisesti rikkaampana. Ja kanna lähtiessäsi kassia, jossa on vähintään yksi kirja enemmän kuin viime syksynä.

Sinut on haastettu.

Kirjoittaja Juha Hietanen on riippumaton kirjamies, jonka sydän sykkii hyville tarinoille

Kauden oma kärkiviisikko - toistaiseksi

henriikka-ronkkonen-ja-mielikuvituspoikaystava

Henriikka Rönkkönen kirjoitti kirjan Mielikuvituspoikaystävä

Lista elää kuten yöpöydän lukupinokin. Nämä vuonna 2016 julkaistut suosikkini ovat muuten aakkosjärjestyksessä.

Millainen on sinun listasi? Vinkkaa minullekin!

Christoffer Carlsson: Salaisuudet, Johnny Kniga

Laura Friman: JVG - Etenee, Siltala

Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan, WSOY

Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä, Atena

Antti Tuomainen: Mies joka kuoli, LikePin It on Pinterest

Share This